Ragazze Quartet
Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek.
Volg ons
Scroll voor meer
15.05.22
The World's Wife openingsvoorstelling op O. festival

Op 20 mei zijn we met onze nieuwe voorstelling The World’s Wife de openingsvoorstelling van O. in Rotterdam. Samen met transgender operazangeres Lucia Lucas en operaregisseur Jorinde Keesmaat brengen we voor het eerst een geënsceneerde versie van deze opera op het podium. Een reis die leidt naar een (her)ontdekking van een collectieve en individuele, vrouwelijke stem.

 

Carol Ann Duffy’s dichtbundel The World’s Wife hervertelt collectieve, historische en mythologische verhalen vanuit een vrouwelijk perspectief. Geïnspireerd door Duffy’s poëzie componeerde Tom W. Green een kameropera voor zang, strijkkwartet en loop station. Uiteenlopende vrouwen nemen er het woord, van het seksueel ontwakende Roodkapje tot de moederlijke Queen Herod.

 

Omdat Green de vrouwen in een dialoog wilde horen, wordt er gebruik gemaakt van een loop station. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat de sopraan wordt opgenomen als één hoofdpersoon, en later wordt teruggebracht terwijl ze live een andere hoofdpersoon vertolkt. Op deze manier ontstaan er duetten en zelfs trios. Ook het strijkkwartet kan zich uitbreiden tot wel 32 stemmen.

 

In de regie van Jorinde Keesmaat handelt The World’s Wife over de positie van de vrouw en de complexiteit van gender-relaties. Geleid door de warme baritonzang van transgender operazangeres Lucia Lucas verkennen vijf vrouwelijke performers hun literaire voorgangers.

 

De Volkskrant schreef: Bariton en natuurkracht Lucia Lucas geeft mooi vorm aan de vrouwelijke woede in The World’s Wife. Lees hier de volledige recensie.

 

Compositie Tom W. Green
Libretto Carol Ann Duffy                          
Regie Jorinde Keesmaat
Scenografie Sammy van den Heuvel
Dramaturgie Lalina Goddard
Geluid Koen Keevel
Licht Tim van ’t HofRohan McDermott
Kostuums Sasja Strengholt
Visagie en hairstyling Radna Berendsen
Visuals Bureau Merkwaardig

Uitvoerenden bariton – Lucia Lucas Ragazze Quartet viool – Rosa Arnold, Jeanita Vriens-van Tongeren, altviool – Annemijn Bergkotte, cello – Amber Docters van Leeuwen