Ragazze Quartet
Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek.
Volg ons
Over ons
Biografie
Onze albums
Fondsen & Sponsoren
Organisatie & Contact
Biografie
Wij zijn Ragazze. Wij spelen klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau.

Met spraakmakende programma’s heeft Ragazze Quartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het de samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, slagen ze erin een publiek te winnen voor de rijke klassieke muziektraditie. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu.

 

Ragazze werkt graag samen met jonge musici en theatermakers evenals met toonaangevende organisaties als NDT, het Kronos Quartet, Orkater en het Holland Festival. Daarnaast is het kwartet sinds 2017 artistiek leider van festival September Me in Amersfoort. In 2017 won Ragazze de Operadagen Rotterdam Award voor “..hun eigenzinnige muziektheatrale benadering, hun maatschappelijke engagement en het gemak waarmee ze buiten hun traditionele vakgebied durven te denken”, aldus de jury.

 

Ragazze is vaste artiest bij het label Channel Classics en bracht daar al vijf cd’s uit: ‘Vivere’, ‘Česko’, ‘FourFourThree’, ‘Spiegel’ en ‘Bartók Bound’.

De musici van Ragazze, op bovenstaande foto van links naar rechts:
Jeanita Vriens-van Tongeren – tweede viool, Annemijn Bergkotte – altviool, Rebecca Wise – cello, Rosa Arnold – eerste viool

Onze albums
Bartók Bound (2019)

Ragazze verklaart zich komende jaren Bartók Bound. We verdiepen ons grondig in zijn muziek en brengen zijn kwartetten op allerlei verschillende manieren, in allerlei verschillende programma’s aan het licht. Dit album is het eerste deel van alles zes strijkkwartetten van Bela Bartók (Strijkkwartet 1, 2 & 4). Bestellen kan met een email aan ragazze@ragazzequartet.nl(€18,- + verzendkosten) Of via www.channelclassics.com of iTunes

Meer info

Het Parool
(…) Bartók opnemen getuigt in dit repertoire van lef, want zijn zes strijkkwartetten behoren tot de allerbeste die er in elk geval in de twintigste eeuw zijn geschreven en inmiddels vastgelegd, door alle kwartetten van naam en faam. Van die intimiderende wetenschap lijkt het Ragazze Quartet geen enkele last te hebben. Ze spelen de stukken frank en vrij, met grote intensiteit en grote lyriek. (…)

De Volkskrant *****
“De vier meiden hebben de sleutels tot het lastige en veelzijdige Bartók-universum in handen: passie, precisie en een sterk gevoel voor kleur en structuur.”

Spiegel (2017)

Spiegel is de vierde CD bij Channel Classics. De twee strijkkwartetten van Mendelssohn en Beethoven op deze gloednieuwe CD van het Ragazze Quartet vormen voor de musici gevoelsmatig een tweeluik, ze spiegelen elkaar: Het is geen haarscherp spiegelbeeld, maar een waarin het verbond tussen twee zwaargewichten duidelijk wordt.

Bestel direct bij ons het album door een mail te sturen aan ragazze@ragazzequartet.nl (€18,- + verzendkosten) of via Channel Classics, Bol.com of Itunes.

Meer info

Felix Mendelssohn
String Quartet no. 2 in A minor opus 13
Ludwig van Beethoven
String Quartet no. 15 in A minor opus 132

NRC ****
“De Ragazze vangen de oude Beethoven in heldere lijnen en een slanke, maar kernachtige toon. (…) Hoor de rijk resonerende klank van [Mendelssohn’s] Adagio-inleiding, compleet met gloedvolle portato-snik in de eerste viool.”

Leeuwarder Courant *****
“Spiegel is een aanrader, zowel door het spel als de combinatie van stukken.”

Opus Klassiek
“Het Ragazze Quartet, het behoort tot het beste wat wij in huis hebben. Laten we er vooral zuinig op zijn en blijven.”

The Secret Diary of Nora Plain (2017)

Intieme liedcyclus van tekstschrijver Lucky Fonz III en componist Morris Kliphuis, uitgevoerd door zangeres Nora Fischer, percussionist Remco Menting en Ragazze Quartet, uitgebracht via Excelsior Recordings.

Bestel direct bij ons het album door een mail te sturen aan ragazze@ragazzequartet.nl (€18,- + verzendkosten) of download het album via Itunes.

Meer info
Four Four Three (2016)

Four Four Three is onze derde cd bij Channel Classics! Voor deze release hebben we samengewerkt met twee ensembles uit heel verschillende muzikale hoeken: het eigenzinnige jazz-trio Kapok en Slagwerk Den Haag.
Bestel direct bij ons het album door een mail te sturen aan ragazze@ragazzequartet.nl (€18,- + verzendkosten) of via Channel Classics, Bol.com of Itunes.

Meer info

Trouw **** ‘Licht, zwevend, exotisch, transparant, alles voorzien van een natuurlijke ritmische drive’

Luister (een Luister 10) ‘Zoveel intelligentie en verfijning; nergens zitten de instrumenten elkaar in de weg. Ieder kan zijn wie hij is. Riley heeft een zachte, dunne huis die verdient met liefde en tederheid te worden aangeraakt.’

Gramophone (Editor’s Choice award in augustus) “The pulse is discreetly shunted towards the background, utterly charming the senses with an often delicate mechanism of light pizzicato strings and mallet percussion…This performance deals up moments of sheer magic.”

Česko (2015)

Onze tweede bij Channel Classics heet Česko! Op Česko gaan we op een muzikale reis dwars door Europa, naar het bijzondere gebied Bohemen het thuisland van twee componisten die ons zeer dierbaar zijn: Dvořák en Schulhoff. Bestel direct bij ons het album door een mail te sturen aan ragazze@ragazzequartet.nl (€18,- + verzendkosten) of via Channel Classics, Bol.com of Itunes.

Meer info

De Volkskrant *****
‘Het Strijkkwartet van de Tsjech wordt in hun handen een stuk met een fysieke, ritmische kracht die bij de Ragazze diep van binnen komt. Samen zetten ze akkoorden neer, alsof hun handen en armen bestuurd worden door één brein.’

Luister (een Luister 10)
‘Dvorak opus 106, een werk waarmee het Ragazze vergroeid is, trefzeker en intens.’

Gramophone
‘Their biggest strength is an added quota of spontaneity, which keeps you consistently engaged.’
‘..the Ragazze Quartet’s Channel Classics CD is mightily impressive’

The Guardian ***
‘An exhilarating Bohemian double bill’
‘The playing of the wittily named all-female Ragazze Quartet is fresh, light in texture, nimble and just occasionally a little ragged, but always spirited.’

SA-CD.net *****
‘Ragazze’s performances of these pieces are brilliantly executed, full of deadpan humour and bring a delightful contrast with the more serious works on this disc.’

Vivere (2013)

Onze eerste cd bij Channel Classics heet Vivere!  Een album met drie werken van Haydn, Schubert en Wildmann over de dood, uitgevoerd door de Ragazze die midden in het leven staan!

Bestel direct bij ons het album door een mail te sturen aan ragazze@ragazzequartet.nl (€17,- + verzendkosten) of via Channel Classics of Bol.com.

Meer info

Haydn – Kwintenkwartet
Schubert – De Dood en het Meisje
Widmann – Jachtkwartet

Vier meiden en een boel muzikale energie! (…) Opvallend: de gelijkwaardigheid van de strijkers…. kleur en dynamiek worden democratisch uitgewerkt, met goed aanwezige middenstemmen. ****, Trouw

Dit is volwassen strijkkwartetspel vol eigenheid, intens muzikaal en met een sonoriteit die wordt gezocht in pure zuiverheid, niet in opgepoetst vibrato.
****De Telegraaf

Fondsen & Sponsoren

Ragazze Quartet wordt meerjarig ondersteund door:

Organisatie & Contact

Stichting L’Alleanza delle Ragazze (ANBI)
p/a Sterappelstraat 1
1036 LE Amsterdam

 

Zakelijke leiding & boekingen:
Roland Spekle
roland@ragazzequartet.nl

 

Productie / marketing / development
Nora Hulsink
nora@ragazzequartet.nl

 

Development:
Berbe Maltha
berbe@ragazzequartet.nl

 

Bestuur Stichting L’Alleanza delle Ragazze (ANBI):
Nico Schaafsma
Leonie Kruizenga
Luuk Kornelius
Maarten Mostert

Klik hier voor het jaarverslag 2019 en het beleidsplan 2017 – 2020

 

Bestuur Stichting Amici delle Ragazze (vriendenstichting Ragazze Quartet, ANBI)
Dominique Citroen
Luuk Kornelius
Merel Keereweer
Diederik Stols

Klik hier voor het jaarverslag 2019 en het beleidsplan 2018 – 2020