Ragazze Quartet
Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek.
Volg ons
Scroll voor meer
28.10.21
Aflevering #1 Bartók Bound podcast online

Tussen de Noten is een wekelijkse verdiepende podcast van de NTR en NPO Radio 4 waarin wordt ingezoomd op een oeuvre, een los werk of nalatenschap van een componist.

 

Aflevering 1 van de vierdelige podcastserie Bartók Bound is nu hier te beluisteren.

 

Ragazze Quartet heeft zich de afgelopen jaren toegelegd op het spelen en opnemen van de zes strijkkwartetten van de Hongaarse componist Béla Bartók (1881 – 1945) en verklaarde zichzelf daarmee Bartók Bound. Voor onbepaalde tijd verbond het kwartet zich aan de geest en de muziek van deze bijzondere, ijverige, koppige Hongaar. Bartók vraagt het uiterste van een speler: duizelingwekkende techniek, ritmische precisie en een grote overgave en gedrevenheid om zijn muziek over het voetlicht te brengen.

 

Wie was Béla Bartók? Wat dreef en inspireerde hem? Wat is de zeggingskracht van zijn muziek en waarom voelt het Ragazze Quartet zich er zo toe aangetrokken?

 

Podcastmaker Jan Paul de Bondt volgde het Ragazze Quartet ruim twee jaar lang en verdiepte zich met hen in het leven van Bartók en de oorsprong van zijn strijkkwartetten. Het resultaat is de vierdelige podcastserie Bartók Bound.