Ragazze Quartet
Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek.
Volg ons
Over dit programma
De Verkeerde Weg
In samenwerking met
Over dit programma
In samenwerking met
Scroll voor meer
ZA 12 APR, 20:15u
De Marke / Hattem / NL
ZO 13 APR, 15:00u
Kamermuziek Hengelo / Hengelo / NL
ZO 27 APR, 12:00u
Muziekgebouw / Eindhoven / NL
ZA 03 MEI, 20:00u
Muziekcentrum De Bijloke / Gent / BE
DI 13 MEI, 20:15u
Aegtenkapel / Amersfoort / NL
VR 16 MEI, 20:15u
Doopsgezinde Kerk / Leeuwarden / NL
WO 21 MEI, 12:30u
Stadsdeelkantoor Noord / Amsterdam / NL
De Verkeerde Weg met Thomas Beijer

Hoe verhoud je je als kunstenaar tot een dictatoriaal regime? Gebruik je jouw muziek als tegengeluid? Of vind je juist in muziek een veilige haven, vol levenslust en geluk? In De Verkeerde Weg voert het Ragazze Quartet drie hoogtepunten uit de strijkkwartetliteratuur uit, allen afkomstig uit de Sovjet-Unie en ieder met een eigen verhaal. Dat Dmitri Sjostakovitsj Sofia Gubaidulina aanmoedigde om ‘de verkeerde weg’ te volgen, waren woorden die haar in turbulente tijden op de been hielden. Ook Sjostakovitsj zelf zocht in zijn composities bewust een gevaarlijke route door het regime te becommentariëren. Het Ragazze Quartet speelt het indringende pianokwintet van Sjostakovitsj samen met winnaar van de Nederlandse Muziekprijs Thomas Beijer op piano. Dit werk wordt gecombineerd met het vurige tweede strijkkwartet van Prokofiev en het schurende tweede strijkkwartet van Gubaidulina. Drie hoogtepunten uit de 20e-eeuwse strijkkwartetliteratuur, uitgevoerd in toonaangevende zalen in binnen- én buitenland.

 

Artwork: Jowan de Haan

Sofia Gubaidulina
Strijkkwartet nr. 2 (1987)
Sergei Prokofiev
Strijkkwartet nr. 1 in b mineur, Op. 50 (1931)
Dmitri Sjostakovitsj
Pianokwintet in g mineur Op. 57 (1940)
Thomas Beijer
"Thomas Beijer overbrugde de stormachtige passages met hartstochtelijke lyriek. Zijn verbluffende techniek stond geheel in dienst van zijn explosieve uitdrukkingskracht."

De Volkskrant - Jenny Camilleri


Met het winnen van het Young Pianist Foundation Nationaal Pianoconcours in 2007, plaatste Thomas Beijer zich aan de top van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland. De internationale jury omschreef hem als "een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een waar kunstenaar."


Sindsdien gaf Beijer recitals in Europa, Azië en de Verenigde Staten, en werkte hij als solist samen met dirigenten als Neeme Järvi, Gustavo Gimeno, Ed Spanjaard, Bas Wiegers en Lucas Macías Navarro.


Thomas Beijer is een veelzijdig musicus met een breed repertoire dat rijkt van zeventiende-eeuwse muziek tot en met hedendaagse composities. Een speciale affiniteit heeft hij met Spaanse muziek: in 2019 speelde hij Isaac Albéniz’ complete suite Iberia in Het Concertgebouw in Amsterdam, een uitvoering die alom werd geprezen in de pers. De Volkskrant schreef: “Beijer gidste je mee, het verhaal in achter de noten. (…) En telkens was er een zorgvuldig bewaakte balans tussen vuur en verinnerlijking, tussen Spaanse passie en de universele emotie van onvervuld verlangen.” Het leidde tevens tot een invitatie om te spelen in de serie Meesterpianisten.


Beijer is een gepassioneerd kamermusicus en speelt samen met onder andere celliste Quirine Viersen, violiste Simone Lamsma en zangeressen Judith van Wanroij, Barbara Kozelj en Laetitia Gerards. Ook is hij een vaste gast bij Camerata RCO, het kamermuziekensemble bestaande uit leden van Het Koninklijk Concertgebouworkest.


Naast zijn pianistische carrière, is Thomas Beijer ook componist. Een van zijn meest recente werken is de liederencyclus “A Lock without a Key”- liederen geïnspireerd door de COVID-19 lockdown - gecomponeerd voor sopraan Laetitia Gerards, met wie hij de cyclus live op Radio 4 uitvoerde en opnam voor de AvroTros. Momenteel werkt hij aan een concert voor jazzviool en orkest.


In 2009 verscheen Beijers eerste CD, met daarop werken van Brahms. Daarna volgden CD’s met muziek van o.a. Albéniz, De Falla, Granados, Mozart, Rachmaninov, Ravel, Rudolf Escher en Frank Martin, alsook zijn eigen composities. Op zijn meest recente cd soleert hij in Poulenc’s pianoconcert Aubade, dat hij opnam samen met Camerata RCO en dirigent Yu Lu.


Beijer (Haarlem, 1988) studeerde aan het Amsterdamse conservatorium bij Jan Wijn, waar hij in 2011 afstudeerde met de hoogste onderscheiding. Daarna vervolgde hij zijn pianostudie bij de Cubaanse pianist Jorge Luis Prats, en volgde hij masterclasses bij Emanuel Ax, Menahem Pressler, Murray Perahia, Pacal Devoyon, Jacques Rouvier en Elza Kolodin.
Daarnaast kreeg Beijer compositielessen bij Elmer Schönberger in Amsterdam en bij Malcolm Singer in Londen.


Naast zijn carrière als pianist en componist, is Thomas Beijer actief als schrijver en tekenaar.
In 2017 debuteerde hij bij uitgeverij Prometheus met de novelle Geen Jalapeños.
Momenteel werkt hij aan een bundel essays over muziek.


Sinds 2019 is Thomas Beijer artistiek directeur van de Young Pianist Foundation.


In 2022 ontving Thomas Beijer de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, wordt uitgereikt.

Foto: Maarten Kools