Ragazze Quartet
Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek.
Volg ons
Over dit programma
But not my soul
Over dit programma
Scroll voor meer
DO 15 FEB, 21:00u
TivoliVredenburg / Utrecht / NL
ZA 06 APR, 20:15u
De Vereeniging / Nijmegen / NL
ZO 07 APR, 14:30u
Theater de Tuin / Leusden / NL
ZO 14 APR, 12:00u
Kasteel Geldrop / Geldrop / NL
ZO 21 APR, 11:30u
Amphion / Doetinchem / NL
VR 10 MEI, 20:15u
Doopsgezinde Kerk / Leeuwarden / NL
ZA 18 MEI
Hoogtij Festival / Groede / NL
Florence Price: mix van Europese romantiek, 'Southern' roots, de opkomende blues en de Afro-Amerikaans spirituals

Ragazze Quartet breekt in ‘But not my soul’ een lans voor Florence Price, een Amerikaanse componiste uit de eerste helft van de 20e eeuw. Ze was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die erkend werd om haar symfonieën en de eerste wier composities werden gespeeld door een gerenommeerd orkest. Toch was haar muziek jarenlang in de vergetelheid geraakt. Onterecht, vinden wij! Haar werk is een aangename mix van Europese romantiek, haar ‘Southern’ roots, de opkomende blues en de Afro-Amerikaans spirituals. De laatste jaren wordt haar naam gelukkig steeds bekender (er wordt zelfs een straat op de Zuidas naar haar vernoemd!) en daar willen wij graag ons steentje aan bijdragen.

 

We combineren de muziek van Florence Price met het altijd prachtige ‘Amerikaans kwartet’ van Antonín Dvořák, een grote inspirator van Price, en een nieuw werk van singer-songwriter Rhiannon Giddens. Zij schreef een lied naar aanleiding van een advertentie die ze zag uit de tijd van de slavernij, waarin een jonge vrouw te koop werd aangeboden met haar negen maanden oude baby ‘at the purchaser’s option’. Dit lied werd voor het Kronos Quartet gearrangeerd voor hun 50 For the Future project. De titel van dit programma is afgeleid van een van de regels uit dit lied: ‘You can take my body, but not my soul.’

 

Het album ‘But not my soul’ van het Ragazze Quartet verschijnt op 8 maart (Internationale Vrouwendag) 2024 en wordt vergezeld door een concerttour door Nederland.

Repertoire
Florence Price
Strijkkwartet no. 2
Antonín Dvořák
Strijkkwartet in F groot, opus 96 ‘Amerikaans’,
Rhiannon Giddens
At the purchaser’s option