Ragazze Quartet
Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek.
Volg ons
Over dit programma
In samenwerking met
Winterreise
Koop de muziek
Over dit programma
In samenwerking met
Koop de muziek
Scroll voor meer
ZO 09 FEB, 15.00
Porgy en Bess, Terneuzen / NL
VR 14 FEB, 20.30
Ned. Hervormde Kerk, Rhoon / NL
ZA 15 FEB, 20.00
Oude Kerk, Ermelo / NL
DI 18 FEB, 20.15
St Aegtenkapel, Amersfoort / NL
ZA 18 APR, 20.15
Cultura, Ede / NL CANCELLED
ZO 26 APR, 11:30
Theater de Veste, Delft / NL CANCELLED
DO 09 JUL, 20.15
Muziekgebouw, Eindhoven NL
VR 11 DEC, 20.00u
Spieghelkerk, Bussum / NL WORDT VERPLAATST
ZO 20 DEC, 11.00u
TivoliVredenburg, Utrecht / NL WORDT VERPLAATST
WO 17 FEB, 20.00u
TivoliVredenburg, Utrecht / NL / Livestream
ZA 17 APR, 20:00u
Goede Rede Concerten, Almere / NL / WORDT VERPLAATST
VR 08 OKT, 20:00u
Kerk / Solwerd, Groningen / NL
ZA 09 OKT, 20:00u
Kerk / Garmerwolde, Groningen / NL
ZO 10 OKT, 15:00u
Jacobuskerk / Feerwerd, Groningen / NL
VR 22 OKT, 20:15u
Doopsgezinde Kerk / Leeuwarden / NL
DO 28 OKT, 20:30u
Dorpskerk Peperbus / Leidschendam / NL
VR 19 NOV, 20:15u
De Kleine Zaal om de Hoek / Bussum / NL
VR 10 DEC, 20:15u
Theater De Carrousel / Ommen / NL / WORDT VERPLAATST
ZA 11 DEC, 20:15u
Kerkje / Valkkoog / NL / WORDT VERPLAATST
ZO 12 DEC, 11:30u
Theater De Veste / Delft / NL / GECANCELD
VR 11 FEB, 20:00u
Kerkje Valkkoog / Valkkoog / NL
VR 11 FEB, 20:15u
De Vereeniging / Nijmegen / NL
DO 17 FEB, 20:15u
Cultura / Ede / NL
ZO 06 MRT, 15:00u
Porgy en Bess / Terneuzen / NL
ZO 20 MRT, 11:00u
Muzenforum / Bloemendaal / NL
VR 08 APR, 20:00u
Goede Rede Concerten / Almere / NL
ZA 28 MEI, 20:30u
Veerensmederij / Amersfoort / NL
ZA 11 FEB, 20:00u
Kerkje Valkkoog / Valkkoog / NL
ZO 12 FEB, 11:00u
Muziekkring / Heerhugowaard / NL
ZA 25 FEB, 20:15u
Theater Carrousel / Ommen / NL
ZO 26 FEB, 15:00u
Ruinekerk / Bergen / NL
ZA 17 JUN, 9:30pm
St Magnus International Festival / Orkney / SCH
ZA 22 JUL, 18:00u
Wonderfeel / Graveland / NL
In een arrangement voor bariton en strijkkwartet

Maarten Koningsberger en het Ragazze Quartet brengen een indringende versie van Schubert’s Winterreise op het St. Magnus festival in Orkney, Schotland.

Op Wonderfeel 2023 brengt Lucia Lucas samen met Ragazze Quartet een bijzondere Winterreise.

 

Winterreise neemt een centrale plaats in in het liedoeuvre van Schubert en in de harten van de liefhebbers van zijn muziek. Van het werk verschenen tot op heden honderden cd-opnames. De hang naar het onbekende en onwereldse spreekt uit de tekst van elk lied van Winterreise. Deze reis is niet zomaar een reis: het is een reis naar het onbekende.

 

Winterreise is speciaal voor Ragazze gearrangeerd voor bariton en strijkkwartet door Wim ten Have. Het resultaat is soms een prachtige nabootsing van de piano, soms een realisatie van effecten die in de piano uitsluitend gesuggereerd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld ijzige ‘sul ponticello’-klanken die ook in de Vier Jaargetijden van Vivaldi zo’n winterse kou voelbaar weten te maken.

 

Waar de piano het soms wint in percussieve momenten, kan het strijkkwartet vaak meer warmte, leven en diepte in de klank leggen. Bovendien voegt dit ensemble meer toe dan alleen de samenklanken van vier strijkinstrumenten, je voelt ook de energie van vier musici die zich tegelijkertijd verbinden met de muziek en de zanger(es).

 

De vier leden van het Ragazze Quartet hebben zich daarbij vertrouwd gemaakt met de tekst, en in samenwerking met bewerker Wim ten Have gezorgd dat er een partituur is gecreëerd die hun en de bariton Martijn Cornet op het lijf geschreven is. Voor de concerten in 2023 is de partituur zelfs geoptimaliseerd voor de stem van Maarten Koningsberger.

 

Winterreise is voor bariton en strijkkwartet gearrangeerd door Wim ten Have en is uitgebracht op cd bij Channel Classics. Klik hier om te bestellen. Of beluister het album op Spotify.

 

Pers over de cd:

 

‘Wat telt is de verbluffende rijkdom aan klankcontrasten waarmee de strijkers het ijzige landschap uitbeelden en het leed van de reiziger uitvergroten. Der Leierman zingt hij glashelder, zonder vibrato, terwijl de strijkers een spookachtige draailier nabootsen. Een lofwaardige toevoeging aan de Winterreise-catalogus.’

Volkskrant 4*

 

‘Het Ragazze Quartet speelt op het scherpst van de snede en prikkelt de zinnen met zijn effectvolle aanpak. Martijn Cornet ontpopt zich als een begenadigd zanger die zijn luisteraars tot ademloos toehoren dwingt.’

De Gelderlander

Repertoire
Schubert
Winterreise
Mede mogelijk gemaakt door:
Maarten Koningsberger
Bariton Maarten Koningsberger studeerde bij uitmuntende leermeesters als Max van Egmond, Udo Reinemann, Elisabeth Schwarzkopf en Margreet Honig. Koningsberger heeft zich in zijn carrière ontwikkeld tot een zeer veelzijdig en internationaal veelgevraagd zanger. Hij wordt over de hele wereld uitgenodigd en zong o.a. in de Staatsoper Berlin, de Esplanade in Singapore, de Hong Kong Philharmonic, het Theater an der Wien, de Philharmonie in München en de Beijing Concert Hall.

Geroemd om zijn warme stemgeluid en beeldende tekstbehandeling is Maarten ook zeer geliefd om zijn liedrecitals, die hem eveneens over de hele wereld voeren, van het Concertgebouw tot de Carnegie Hall in New York en van de Wigmore Hall in London tot de Baxter Concert Hall in Kaapstad.

Foto: Paul Koeleman
Lucia Lucas
Foto: Josh New
Wim ten Have
Wim ten Have (1929) was altviolist in het Orkest van de Achttiende Eeuw en hoofdvakdocent altviool aan het conservatorium van Groningen. Ten Have is na zijn pensionering gaan arrangeren en maakte de bewerking van Winterreise speciaal op verzoek van het Ragazze Quartet.
Winterreise
Martijn Cornet en Ragazze Quartet brengen een indringende versie van Schubert’s Winterreise, in een arrangement voor bariton en strijkkwartet.