Ragazze Quartet
Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek.
Volg ons
Over dit programma
In samenwerking met
The Secret Diary of Nora Plain
In de media
Koop de muziek
Over dit programma
In samenwerking met
In de media
Koop de muziek
Scroll voor meer
ZA 18 MEI, 13:00
Barbican, Londen / UK
ZA 18 MEI, 14:30
Barbican, Londen / UK
ZO 03 MEI, 17.00
Kunstencentrum Nona, Mechelen/ BE CANCELLED
ZA 18 JUL
Harrogate / UK CANCELLED
liedcyclus van Morris Kliphuis en Lucky Fonz III door Nora Fischer, Ragazze Quartet en Remco Menting

‘The Secret Diary of Nora Plain’ vertelt het intieme verhaal van Nora Plain die een eigen leven probeert te leiden in een wereld die alsmaar meer wil binnendringen – tot in haar diepste gedachten en gevoelens.
Deze liedcyclus, omgeven door de broeierige klanken van een strijkkwartet en de onvoorspelbare ritmiek van een drummer, wordt vertolkt door de avontuurlijke zangeres Nora Fischer, het Ragazze Quartet en Remco Menting.

De teksten zijn van de Nederlandse singer-songwriter Lucky Fonz III en Morris Kliphuis schreef de muziek. Het ensemble laat zich inspireren door zowel de liedcycli van Schubert als ‘The Juliet Letters’ van Elvis Costello & The Brodsky Quartet maar ook door Björk, Ligeti en de punk rock groep Fugazi. In een hybride muzikale taal blazen ze deze vorm nieuw leven in in een grensverleggend project met teksten en muziek van nu.

Lucky Fonz III (libretto)
Lucky Fonz III heeft de afgelopen jaren een bijzondere plek verworven in het cultureel landschap. Als singer-songwriter maakte hij zes albums, met daarop geliefde hits als ‘Ik heb een meisje’, ‘Jongens’ en ‘Linde met een E’. Als live-performer veroverde Lucky festivals als Lowlands en Pinkpop, maar ook het cabaretpubliek met zijn theatershow. Als schrijver publiceerde Lucky Fonz III diverse columns, gedichten en korte verhalen. Daarnaast schreef hij het Engelstalig libretto voor de liedcyclus ‘The Secret Diary of Nora Plain’, door The New York Times omschreven als ‘a haunting cycle about privacy, surveillance and erotic obsession’.
Morris Kliphuis (componist)
Morris Kliphuis (1986) studeerde, na de vooropleiding klassieke compositie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, jazz hoorn aan het Conservatorium in Amsterdam. In zijn masteronderzoek richtte hij zich op de mogelijkheden om de compositietechnieken van de muziek van Stravinsky en Janaçek toe te passen op jazz. Inmiddels heeft hij zowel in Nederland als internationaal in verschillende samenstellingen gespeeld en gewerkt als componist
Het verhaal (..) voerde langs gruizige post-rock, romantische kwartetmuziek, filmische geluidskunst, een teder liefdesliedje, duistere triphop en Led Zeppelin-achtige vocale uithalen.
**** in NRC
''Morris Kliphuis schrijft er oorkluisterende muziek bij. Over emoties als twijfel en angst gooit hij niet zomaar sfeervolle geluidssausjes, zijn popbeat heeft altijd doel en richting. De herhaalpatronen van minimal music duren nooit te lang. En als het Ragazze Quartet even mag ronken met klassieke akkoorden, piept er algauw een dissonante glijtoon tussendoor.”
**** in de Volkskrant

Intieme liedcyclus van tekstschrijver Lucky Fonz III en componist Morris Kliphuis, uitgevoerd door zangeres Nora Fischer, percussionist Remco Menting en het Ragazze Quartet, via Excelsior Recordings

Luister of bestel de muziek via onderstaande links of bestel direct het album bij Ragazze Quartet door een mail te sturen aan ragazze@ragazzequartet.nl (18,- + verzendkosten)