Ragazze Quartet
Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek.
Volg ons
Over dit programma
The World’s Wife
In de media
Over dit programma
In de media
Scroll voor meer
ZO 21 NOV, 16:00u
Theater Kikker / Utrecht / NL
DO 19 MEI, 20:30u
Grand Theatre / Groningen / NL / TRY OUT
VR 20 MEI, 20:00u
Theater Rotterdam Schouwburg / Rotterdam / NL / Première O.
DI 02 MEI, 19:30u
Barbican Centre / London / UK
Kameropera met bariton Lucia Lucas en Ragazze Quartet

The World’s Wife is gebaseerd op een dichtbundel van Carol Ann Duffy en reflecteert op collectieve, historische en mythologische verhalen, herverteld vanuit een vrouwelijk perspectief. Geïnspireerd door Duffy’s poëzie schreef componist Tom W. Green een kameropera voor zang, strijkkwartet en loop station.

 

Tijdens de opera nemen uiteenlopende, al dan niet fictieve vrouwen het woord, variërend van het seksueel ontwakende Roodkapje tot koning Herodes’ vrouw, een beschermende, moederlijke leeuwin. Als muzikaal antwoord brengt Green een ode aan vrouwelijke componisten uit het verleden wiens muziek soms onterecht genegeerd werd, zoals Clara Schumann en Fanny Mendelssohn. Ragazze Quartet en de Nederlandse operaregisseur Jorinde Keesmaat brengen voor het eerst een geënsceneerde versie van de opera. Keesmaat (bekend van o.a. Andriessens Anais Nin + Odysseus Women) is geïntrigeerd door de afwezigheid van de vrouwelijke stem die in Duffy’s poëzie paradoxaal genoeg oorverdovend klinkt. Terwijl de personages hun individualiteit uitdrukken, blijven ze tegelijkertijd gestrikt in een mannelijk gesponnen web van verhalen.

 

In een poging om een eigen verhaal te weven, verkennen vijf vrouwelijke performers hun historische en mythologische voorgangers. Ze laten zich daarbij leiden door de warme baritonzang van transgender operazangeres Lucia Lucas, die haar innerlijke stem als geen ander herkende en beantwoordde. Samen ondernemen ze een reis die leidt naar een (her)ontdekking van een collectieve en individuele, vrouwelijke stem.

 

Foto: Nichon Glerum

Credits
Componist
Tom W Green
Librettist
Carol Ann Duffy
Regisseur
Jorinde Keesmaat
Bariton
Lucia Lucas
Viool
Rosa Arnold, Jeanita Vriens-van Tongeren
Altviool
Annemijn Bergkotte
Cello
Amber Docters van Leeuwen of Rebecca Wise
Scenografie
Sammy Van den Heuvel
Kostuums
Sasja Strengholt
Visagie & haarstyling
Radna Berendsen
Dramaturgie
Lalina Goddard
Visuals
Bureau Merkwaardig
Licht
Tim van 't Hof, Rohan McDermott
Geluid
Koen Keevel
Stagemanager
Wendy van Os
Productie
Remy de Graaf, Ragazze Quartet
Marketing
Ragazze Quartet
Co-productie
O. Festival for Opera. Music. Theatre., Barbican, What You See Festival, Grand Theatre
Mede mogelijk gemaakt door:
"De Amerikaanse transgender bariton Lucia Lucas is een formidabele performer. Haar présence vult het toneel. Vocaal krijgt elke noot de intens doorvoelde beleving en de juiste muzikale lading. En de zorgvuldig doordachte interpretatie wordt tot in perfectie toe gecompleteerd door het Ragazze Quartet, dat geheel in de handeling geïntegreerd is – in de hele voorstelling is er geen muziekstandaard te bekennen."
Theaterkrant
“In de […] finale gaan de vijf vrouwen in kisten vol aarde liggen, waaruit ze daarna fier herrijzen, zo hun zelfopoffering en slachtofferschap achter zich latend.”
Volkskrant