Ragazze Quartet
Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek.
Volg ons
Over dit programma
Kronos’ 50 For the Future Weekend
In samenwerking met
Over dit programma
In samenwerking met
Scroll voor meer
ZA 06 MEI, 14:00u
Muziekgebouw + Bimhuis / Amsterdam / NL
ZA 06 MEI, 19:30u
Muziekgebouw + Bimhuis / Amsterdam / NL
ZO 07 MEI, 10:30u
Muziekgebouw + Bimhuis / Amsterdam / NL
ZO 07 MEI, 14:00u
Muziekgebouw + Bimhuis / Amsterdam / NL
ZO 07 MEI, 19:00u
Muziekgebouw + Bimhuis / Amsterdam / NL
50 nieuwe composities voor strijkkwartet in 1 weekend.

Dit jaar bestaat het legendarische Kronos Quartet 50 jaar. Ter ere van hun 40-jarig bestaan, vroeg het 50 componisten van over de hele wereld een strijkkwartet te componeren. Deze composities zijn samengebracht in ‘50 for the Future: The Kronos Learning Repertoire’. Bedoeld om jonge amateur- en beginnende professionele strijkkwartetten te begeleiden bij het ontwikkelen en aanscherpen van de vaardigheden die nodig zijn voor de uitvoering van 21e eeuws repertoire.

 

De 50 stukken weerspiegelen de klank van de wereld en vormen samen een ongekend veelzijdige en actuele kaleidoscoop van het strijkkwartet van nu.

‘Each piece is a real piece, a real investment in making a future in music possible’
– David Harrington, Kronos Quartet

 

Ragazze Quartet is zeer vereerd om als co-producent samen met Kronos Quartet, Strijkkwartet Biënnale Amsterdam en Muziekgebouw het Kronos’ 50 For the Future weekend in Amsterdam te kunnen organiseren.

 

Voor het eerst zullen alle 50 werken in 1 weekend worden gespeeld, door 10 topstrijkkwartetten.

Bekijk een documentaire over het project, de componisten, de strijkkwartetten en het weekend op youtube via deze links: episode 1, episode 2, episode 3 en episode 4.

 

Naast de concerten staan er talks, panels, workshops, een masterclass en speed dates op het programma. En omdat het weekend in het teken staat van de toekomst zal ook de jongste generatie kwartetten het podium betreden. En nieuwe werken toevoegen die geschreven werden voor So You Think You Can Write a Strijkkwartet?! – een educatief project van het Ragazze Quartet en Stichting In de Knop. Studenten van de Sweelinck Academie (de jongtalentafdeling van het Conservatorium van Amsterdam) componeerden nieuw werk voor hun medestudenten, die zich op hun beurt verdiepten in het interpreteren daarvan.

Bij al deze onderdelen kan je als publiek aanwezig zijn.

 

Line-up strijkkwartetten:

Kronos Quartet – Ragazze Quartet – Attacca Quartet – Ruysdael Kwartet – PUBLIQuartet – Matangi Quartet – Belinfante Quartet – Signum Quartett – ADAM Quartet – Animato Kwartet – Leerorkestkwartetten – Sweelinck Academie

Repertoire Ragazze Quartet:
Merlijn Twaalfhoven
Play
Yevgeniy Sharlat
Pencil Sketch
Garth Knox
Satellites
Bryce Dessner
Le Bois
Missy Mazzoli
Enthusiasm Strategies
Tanya Tagaq
Sivunittinni
Nicole Lizée
Another Living Soul
Nicole Lizée
Darkness Is Not Well Lit
Philip Glass
Quartet Satz
Aftab Darvishi
Daughters of Sol
Mark Applebaum
Flashlight
Kronos Quartet / KPAA
50 for the future logo
Al bijna 50 jaar rekt Kronos Quartet (San Francisco) de grenzen op van het strijkkwartet. Opgericht in een tijd dat de kwartetvorm vooral gericht was op West-Europese tradities, heeft Kronos een voortrekkersrol gespeeld bij het op revolutionaire wijze vernieuwen van het strijkkwartet naar een levende kunstvorm. Een vorm die in interactie is met de mensen en uitdagingen van deze tijd.
Strijkkwartet Biënnale Amsterdam
Logo Strijkkwartet Biënnale Amsterdam
De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam wil een zo groot en divers mogelijk publiek inspireren om het strijkkwartet in al zijn facetten te beleven en verder te ontdekken.