Ragazze Quartet
Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek.
Volg ons
Over dit programma
In samenwerking met
Basis
Koop de muziek
Over dit programma
In samenwerking met
Koop de muziek
Scroll voor meer
ZA 04 MRT, 20:15u
Kunstfort / Vijfhuizen / NL
VR 10 MRT, 20:15u
Seinconcerten / Hilversum / NL
DO 23 MRT, 20:15u
SPOT / Groningen / NL
VR 24 MRT, 20:30u
Theater Ludens / Voorburg / NL
ZO 26 MRT, 15:00u
Klassiek in t Veen / Valthermond / NL
VR 31 MRT, 20:15u
Abdijconcerten / Aduard / NL
DI 04 APR, 20:15u
De Doelen / Rotterdam / NL
VR 14 APR, 20:00u
Jheronimus Bosch Art Center / Den Bosch / NL
VR 21 APR, 20:15u
Appassionata / Leeuwarden / NL
ZA 13 MEI, 20:00u
IJsseldijkkerk / Krimpen aan de IJssel / NL
ZO 21 MEI, 11:00u
Raadzaal / Belfort / Sluis / NL
ZO 18 JUN, 2:30pm
St Magnus International Festival / Orkney / SCH
Een concert vol bloedstollend mooie muziek

Het pure strijkkwartet programma Basis is een concert vol bloedstollend mooie muziek. Met dit programma gaat het kwartet terug naar haar wortels, en vertellen de Ragazze u waarom zij juist deze stukken zo onbeschrijfelijk mooi vinden. Maar ook waarom zij dag in dag uit strijkkwartet spelen en wat hun toekomstdromen zijn.

 

In 2014 maakte Ragazze samen met schrijver en regisseur Koos Terpstra al eenzelfde programma, waarin zij hun publiek een intiem kijkje achter de schermen van hun professionele praktijk gaven. De samenwerking krijgt nu een vervolg in Basis, waarin het kwartet opnieuw een moment neemt om de diepte in te duiken en zichzelf te bevragen over de grote thema’s in hun carrière.

 

Basis bevat twee stukken die betekenisvol zijn geweest aan het begin van onze loopbaan. Het Lente-kwartet van Mozart bestudeerde Ragazze al jaren geleden tijdens haar studie aan de Nederlandse  Strijkkwartet Academie. Schuberts ‘Der Tod und das Mädchen’ stond op hun debuutplaat bij hun label Channel Classics. Daartussenin spelen de Ragazze een voor hen nieuw werk van Jörg Widmann.

Repertoire
W.A. Mozart
Strijkkwartet no.14 ’Frühling’ KV387
Jörg Widmann
Strijkkwartet no. 4
F. Schubert
Der Tod und das Mädchen
Koos Terpstra
Koos Terpstra (1955) is een Nederlands schrijver en toneelregisseur. Na zijn studie Nederlands deed Koos Terpstra de kopstudie theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn afstuderen in 1988 was hij regisseur bij verschillende gezelschappen waaronder De Toneelschuur, Stichting FACT en Theater van het Oosten. Met Vijand van het volk (1994) en Troje Trilogie (1995) werd hij geselecteerd voor Het Theaterfestival. Koos Terpstra werd genomineerd voor de Gouden Gids Publieksprijs met het stuk Elektra in 1997. In 1994 won hij de Wim Bary Perspectiefprijs, en in 1995 de Prijs van de Kritiek en de CJP Podiumprijs.

Naast regisseren heeft Koos Terpstra ook geschreven, onder andere Coriolanus, Het Neerstorten van de Hindenburg en Wat Daarna Gebeurde, Zweet en Oud. De Troje Trilogie kreeg de Taalunie Toneelschrijfprijs als het beste stuk van 1995. Dit stuk is vertaald in het Duits, Spaans, Engels, Pools, Frans en het Zweeds.

Tevens was hij artistiek leider van verschillende gezelschappen. Van 1986 tot en met 1988 bij het Brandtheater. Van 1995 tot en met 1998 van het Ro Theater en vanaf 1999 tot 1 januari 2009 was hij artistiek leider/algemeen directeur van het Noord Nederlands Toneel.

Koos Terpstra begeleidt ook regelmatig cabaretgezelschappen. Sinds 1990 werkt hij al samen met Lebbis en Jansen. Daarnaast regisseerde hij onder andere Niet Uit Het Raam (NUHR) en Titus Tiel Groenestege en Han Römer onder de naam De Ploeg. Met dit laatste gezelschap maakte hij een toneelbewerking van Festen en Vendetta.
Vivere
Dit is het debuutalbum van Ragazze bij Channel Classics.