Ragazze Quartet
Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek.
Volg ons
Over dit programma
In de media
Bartók Bound
Koop de muziek
Over dit programma
In de media
Koop de muziek
Scroll voor meer
Alle zes de strijkkwartetten van Béla Bartók integraal op cd

In 2016 verklaarden de Ragazze zichzelf Bartók Bound. Daarmee verbonden ze zich voor onbepaalde tijd aan de bijzondere muziek van een ijverige en koppige Hongaar.

 

Béla Bartók, de componist die zoekend naar een nieuw geluid zowel voortborduurde op de Duitse romantiek als zich openstelde voor de nieuwe gedachten en stijlen die overal in Europa opkwamen. Die een studie maakte van de folklore­muziek van zo’n beetje alle landen in het Karpatenbekken – en later ook Turkije en Noord-­Afrika – en deze melodieën incorporeerde in zijn eigen muziek. Daarmee probeerde hij een stap dichterbij te komen bij zijn ideaal: ‘the brotherhood of men.’

 

In de periode 2016 – 2021 heeft Ragazze meerdere programma’s gemaakt waarin ten minste één strijkkwartet van Bartók centraal staat. We leggen zijn werk naast andere componisten die naar Amerika trokken in ‘Fellow Travelers’, we spelen folklore vanuit de hele wereld in ‘Etnos’ en we belichten de jaren ’20 van de vorige en onze eigen eeuw in ‘Grom & de Flirt’. Met de Bartók Pubquiz nemen we het publiek mee in zijn leven en werk en voor kinderen maakten we de kleurrijke voorstelling ‘Krijg de Kleure!

 

De kern van Bartók Bound was altijd: het instuderen en spelen van alle zes de kwartetten en deze vastleggen op cd. Bartók vraagt het uiterste van een speler: duizelingwekkende techniek, ritmische precisie en een grote overgave en gedrevenheid om zijn muziek over het voetlicht te brengen. Het geeft een enorme voldoening dit door hem gecreëerde universum ons eigen te maken. We kennen zijn taal nu door en door. De twee cd’s en bijbehorende podcast van ons traject zijn daar het resultaat van.

 

Is dit dan nu het einde? Wat ons betreft niet. De betekenis van deze zes werken voor de ontwikkeling van het strijkkwartet in de twintigste eeuw is van onschatbare waarde. De muziek is zo rijk en uitdagend, zo onbeschrijfelijk mooi en opwindend, dat we dit nog jaren kunnen spelen. Wat ons betreft is het bewezen dat zijn muziek in allerlei verschil­ lende vormen tot zijn recht komt, en daar zullen we ons altijd hard voor blijven maken.

Programma's onder Bartók Bound
Fellow Travelers
Etnos
Grom & de Flirt
Bartók Pubquiz
Bartók Bound Podcast
Krijg de Kleure! (4+)
'Het Nederlandse Ragazze Quartet weet raad met Bartók: van blozend tot ijzig en droef' *****
Volkskrant
‘Met Bartók Bound Vol. 2 is de berg beklommen, de top bereikt, en het uitzicht is nog indrukwekkender dan je had durven verwachten. De muziek van Bartók, de grootste en invloedrijkste Hongaarse componist van de vorige eeuw, heeft door meer dan het uiterste van de musici te vragen het Ragazze Quartet naar een nieuw niveau getild.’
Parool
In reviewing the first volume of Bartók quartets featuring these Dutch-based players I affirmed that ‘the Ragazze Quartet certainly cut the mustard. If Vol. 2 is as good as this, there’ll be cause to celebrate’ (7/19). Happily, I can suggest you raise a glass to this second volume, which is, if anything, even finer than the first.
Gramophone
Bartók Bound Vol. 2
Dit album is het tweede deel van alles zes strijkkwartetten van Béla Bartók (Strijkkwartet 3, 5 & 6). De cd verscheen op 12 november 2021.

Meer info Minder info

‘Het Nederlandse Ragazze Quartet weet raad met Bartók: van blozend tot ijzig en droef’ ***** Volkskrant

 

‘Met Bartók Bound Vol. 2 is de berg beklommen, de top bereikt, en het uitzicht is nog indrukwekkender dan je had durven verwachten. De muziek van Bartók, de grootste en invloedrijkste Hongaarse componist van de vorige eeuw, heeft door meer dan het uiterste van de musici te vragen het Ragazze Quartet naar een nieuw niveau getild.’ Het Parool

Bartók Bound Vol. 1